By: Irfan Syah

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 2-Oct-2007 00:06 Email | Share | Bookmark
Biskut Raya

Teringin sgt nk buat kuih raya sendiri...semalam saja dh 3 adunan kena buang dlm bakul sampah coz sume kembang bila dlm oven... tak tau apa yg salah dgn recipe...sume recipe amik dlm internet (Mesra.Net) Ibu pilih recipe yg ada star je...tu pn sume hampes.... so kena minta tolong Kak Ijan la (dia dh byk kali offer recipe tp malas nk salin coz Ibu ingt lagi best amik kt intenet je --kan dh padan muka) sedih coz dh mbazir marjerin n tepung n telur....tak suka tol..dh naik fed-up nk wat kuih raya...Kak Ijan bg recipe Butter Cookies..seronoknya kali ni menjadi..then dia bg Kuih Samprit lak... pastu dok pikir nk wat kuih apa lg..tingat kuih Bunga Cengkih yg sll mak buat masa raya..trs call mak minta recipe... Almond London dh tempah 200..yg lain buat je la..so far Ibu dh buat 6 jenis kuih..tp yg bole enterframe ni yg menjadi je la...yg lain tu sume kelam2..(dlm kata lain - overcooked)

Kuih Samprit
Kuih Samprit ni byk yg kaler perang (dlm kata lain overcooked la) ...tak jadi la nk bawa balik kg


Bahan-bahan :
250 gm mentega
220 gm tepung gandum
60 gm tepung jagung
60 gm gula aising
1 sudu kecil emplex

Cara-cara :
Putar mentega dan gula hingga kembang
Masukkan emplex
Masukkan semua jenis tepung

Bakar pada 160'C 15 - 20 minit
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Butter Cookies
Ni recipe baru...sib baik dh tgk Kak Ijan buat..jadik..baru la pegi beli barang nk buat kuih ni..coz sedappp..


Bahan-bahan :
1 bag flour mix for butter cookies
1 butter (Aberdeen) - 250gm
200 gm marjerin
1 sudu kecil emplex
sedikit garam
choc.chip / cherries sebagai hiasan

Cara-cara :
Gaulkan flour mix dan butter
Masukkan marjerin, emplex dan garam
Masukkan sedikit pewarna kuning
Lepas siap, rehatkan tepung selama setengah jam
Terap, bakar pada 180'C selama 10 minit
Untuk tray yg ke-2 dan seterusnya bakar selama 8 minit sahaja.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Biskut Bunga Cengkih
Biskut ni mmg dari kecik sll buat..this is my mom's recipe..so bila teringat nk buat kuih ni trs call mak n tanya recipe..alhamdulillah menjadi....


Bahan-bahan:
1 cwn marjerin
1 cwn gula
1 biji telur
1 cwn tepung gandum
1 cwn tepung jagung
1/2 cwn tepung beras
2 sudu besar tepung kastard

Untuk hiasan :
Bunga cengkih dan merah telur

Cara-cara:
Pukul marjerin bersama gula hingga kembang
Masukkan telur
Masukkan kesemua jenis tepung yg sdh di ayak
Jika masih melekat tambahkan sedikit tepung gandum dan tepung jagung
Buat bulat-bulat ...sapukan merah telur dan letakkan bunga cengkih
Bakar pada 180'C 15-20 minit


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net